zaterdag 31 december 2011

COLUMN || 31 december 2011

BOEM. FLITS. Nee, geen onweer. Het is 31 december 2011, oudjaarsdag. Dat betekent dat het bijna 2012 is. Maar ook dat niemand zo geduldig is om te wachten totdat het donker is. Iedereen is bezig met vuurwerk... En wij doen dit jaar helemaal niets. Ik kijk liever naar het vuurwerk dan dat ik de kans loop om gewond te raken, ookal klinkt dat egoïstischer dan dat het is. Vuurwerk is mooi, de knallen zijn alleen verschrikkelijk. BOEM. Weer een. 



Hoe je vuurwerk herkent. Nou aan het licht, de kleurtjes en de blauw-grijze rook. De rook is opvallend en ziet er anders uit dan de standaard huis-, tuin- en keuken-rook. Ook zijn er eigenaardige knallen die je soms van je stoel laten vallen van schrik. Soms veel knallen achter elkaar, soms maar een en dan heel lang niets. Het kan van verschillende plaatsen komen, of van een. Nog een kenmerk: is mooi 's nachts. Je ziet de kleurtjes (indien het geen rotjes zijn) beter en het licht steekt mooi af tegen de zwarte kleur van de hemel. 


De meeste mensen vinden vuurwerk irritant, maar dat komt door de 'misbruik' die er van gemaakt word en door de illegale versies (de slechte, gevaarlijkere dus). Vuurwerk mag je gebruiken op de nacht van oud- en nieuw jaar, verder niet. Maar lang niet iedereen luistert ernaar. Oudere mensen hebben last van de knallen en hebben liever dat het afgeschaft word. Scholen houden er ook niet van, overal komen briefjes te hangen als 'Geen vuurwerk in en om de school' en er worden soms zelfs leerlingen geschorst.


Is vuurwerk dan eigenlijk wel goed? Hmm, dat is wel een goede. Ik denk dat vuurwerk een keer in het jaar best kan en ook helemaal niet erg is. Maar illegaal vuurwerk en het te vroeg afsteken van vuurwerk blijft een probleem. Wat vind jij?


Geen opmerkingen:

Een reactie posten